Ámor

Ámorról és előéletéről sajnos nem sokat tudunk. De annyi bizonyos, hogy kicsi, fekete, imádni való kis egyéniség, aki igényli a szeretetet és a törődést. Gerinc műtéten esett át, miután egyik reggel lebénulva találtak rá a Gyömrői Árvácskák Állatotthon dolgozói. A műtét óta tolókocsival jár-kel és a hátsó lábait csak vonszolja maga után, de ez szemmel láthatóan kicsit sem rázta meg, ugyanolyan élénk mint bármely egészséges fajtársa. Mivel pontosan nem tudjuk mi is a baja, de gerincsérülése van, ezért rettentően óvatosan bánunk vele, nehogy több kárt okozzunk, mint amennyit segítünk. Az izomzata teljesen leépült, de vannak reflexei így megpróbáljuk első körben ezt kihasználva kicsit felerősíteni, majd ha már az ülésen kívül állni is tud, újra tanítjuk járni. Ezt egy kicsit nehezíti, hogy a reakciójából ítélve soha nem volt közelebbi kapcsolata a vízzel, hiszen fél és nem igazán tudja mit is kéne csinálnia, így rövid, szoktató úszással kezdjük, folyamatosan kontrol alatt tartva a pulzusát és odafigyelve, hogy ne okozzunk nagymértékű stresszt.
Általánosságban a gerincsérülésekről és kezeléseiről azt mondhatjuk, hogy hosszú időigényes folyamat, kis lépésekben tudunk haladni, nagyon körültekintőnek kell lenni.

Az úszásnál  a gerincet rögzítenünk kell mégpedig oly mértékben, hogy csak apró, finom mozgások legyenek, ennek van egy speciális fogási technikája, azonban bizonyos gerincsérüléseket még így sem kezelhetünk medencében, csakis kizárólag a  vízalatti futópadon vagy fizióterápiával. A végtagok mozgatása, a reflexek ingerlésével történik.

Az egyik leggyakoribb probléma a hátágyéki porckorong sérv:
Amikoris a csigolyák tokja sérül vagy deformálódik, ezért a gerincvelőre és az idegpályákra nagy nyomás nehezedik, mely nagy fájdalommal jár és akár bénuláshoz is vezethet.

Tűnetei: nem szívesen mozog, nehezen áll fel, púposodva közlekedik, botladozik, vizelet és széklettartási problémák.
Amennyiben ezeket a tünet együtteseket tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz, meglehet, hogy műtétre van szükség, egyéb módszerek nem alkalmazhatóak. Az észlelés és a műtét közti idő nagymértékben befolyásolja a kutya felépülését. 8 órán belül még jó esélyek vannak a gyógyulásra, 24 és 48 órán belül kiegészítendő kezelésekkel jó kilátásaink vannak, de 48 óra után jelentős mértékben csökken a felépülés esélye.
Gerinccsigolya sérülése, törése, porckorong gyulladás, daganatok és fejlődési rendellenésegek is okozhatnak bénulást. Ámor esetében valamilyen trauma, törés vagy sérülés a hátágyéki szakaszon a legvalószínübb.
Az inkotinencia és széklettartási problémája a gerincsérüléséből adódik, mely a gyógyulás során akár rendbe is jöhet, hiszen ha a gerince és az idegek javulásnak indulnak akkor a korábbi állapotok is nagy eséllyel visszatérnek.
Mindenesetre egy jó példa arra, hogy hogyan tudunk kezelésen résztvenni egy inkontinenciás vagy széklettartási problémákkal küzdő kutyával.
Az Inkontinencia esetében, nagyon könnyen eltudjuk kerülni az esetleges baleseteket az úgy nevezett hólyagnyomással, de először lássuk, hogy mi a betegség.

Az inkontinencia esetén a vizelet a beteg akaratától függetlenül, kontrollálatlanul távozik. A vizeletürítés történhet vizelési inger mellett, de anélkül is. E betegség, pontosabban egy másik betegség kísérő tünete, viszonylag sűrűn fordul elő gerincsérülések következményeképp.
De okozhatja húgyuti fertőzés vagy fokozott vízivással járó betegség is, például cukorbetegség.
Leggyakoribb oka azonban a záróizomzat gyengesége.

Mindenképpen oki kezelést alkalmazzunk, amennyiben ez lehetséges. Az alap októl függően számos kezelési lehetőség adódhat. Záróizom gyengeség esetén simaizom-összehúzó készítményeket, hormonhiány esetén női nemi hormont, húgyhólyag beidegzési zavar esetén a húgyhólyag falára ható készítményeket, fejlődési rendellenesség esetén műtéti megoldást javasolhatunk.
Hogyan tudjuk kontrolláltá tenni a vizelést amíg a betegség fenn áll?
Hólyag nyomást alkalmazunk, ami gyakorlatilag annyit tesz, hogy lefektetjük a kutyát az oldalára a gazdi a kezével összenyomja a hugyhólyagot, mire a vizelet elindul, valamilyen a célra alkalmas edényt helyezünk a kutyus hugycső nyílásához, illetve ajánlatos pelenka használat is. Minnél sűrűbben elvégezzük annál kisebb az esélye, a nem kívánt vizeletnek.

Széklettartási problémák kezelése:
Ámor esetében, néha előfordul széklettartási probléma is. Lehet, hogy a tolókocsiban nem tud úgy helyezkedni, hogy megfelelő legyen a perisztaltika, de az is lehet, hogy az új környezet okozta stressz fokozza. Úszás előtt minden kutyánál ellenőrizni kell, hogy ürített-e székletet. Általánosságban elmondtható, hogy nem piszkítanak a vízbe, de nyílvánvalóan betegség , stressz okozhat kellemetlen helyzeteket.
Kezelés:
Korlátozni kell a kutya területét a ház egy olyan területére, melyet mindig felügyelni tudunk.  Így bármikor láthatjuk hogy milyen problémái vannak a kutyának. Figyeljünk jelzéseire. Illetve könnyen tisztítható felületen helyezzük el, higiéniai okokból valamint a fertőzések elkerülése miatt.
A túlzott perisztaltika kellemetlenségekkel jár, azonban ez a jobbik eset. Ám ezt is megtudjuk előzni, ha kontrolláljuk a székletürítést.
A székredés sokkal nagyobb veszélyeket rejt magában. Vannak házi praktikák és különböző otthon elvégezhető módszerek a széklet beindítására, ám ilyen esetben mindenképpen egyeztessünk állatorvossal. A tűnetek súlyosbodásánál beöntést is szoktak alkalmazni.

A leggyakoribb kérdés, hogy ez a két betegség, tünet örökre megmarad vagy gyógyítható?
Tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a gerincsérülés javul és gyógyulni kezd, akkor az inkontinencia és széklettartás is újra a régi lesz. Viszont a betegségben érintett kutyák is teljes életet tudnak élni, megfelelő gondoskodással, mint a példa is jól mutatja, akár uszodába is tudjuk őket vinni.

 

Második és harmadik kezelés

Első megállapítás, fekete kutyáról nagyon nehéz jól látható felvételeket készíteni, de a kezelés miértje, vagyis a hátsó végtagok jól látszanak.

A Hungarovet állatorvosi rendelővel dolgozunk együtt, ezért elküldtük oda Ámort egy kivizsgálásra. Az orvos szerint, sajnos félő, hogy sok idő telt el a műtét és a mostani kezelések között, és a tapasztalt mozgások motorikus mozgások, ezért egyáltalán nem biztos, hogy lábra tud majd állni. Megpróbálunk egy fizioterapeutát is bevonni a kezelésébe, így növelve esélyét a gyógyulásra. Jelenlegi álláspontunk, hogy adjuk meg az esélyt arra, hogy lábra álljon.
De nézzük a kezelésen mi történik:
Egyre inkább elfogadja azt a tényt, hogy úsznia kell, de továbbra is fél a vízben. Sokat stresszel, ezt a pulzusából tudom megállapítani, illetve abból, hogy gyorsan, zihálva veszi a levegőt. 30 másodperceket úszik, 1 perceket pihen – a felvételen is jól látszik -, a vállamra csimpaszkodva.
Az első alkalommal egyáltalán nem használta hátsó végtagjait, ám a mostani felvételen már látszik, hogy elkezdte használni. Tenyeremet “érintési pontként” aláteszem, ezzel is stimulálva a mancspárnáit.
Egyelőre mellső végtagjait jóval erőteljesebben használja, illetve túl is pörgeti magát, mivel jelenleg még menekülne ki a medencéből.
Szorongása a heti rendszeres alkalmak miatt szűnni fog, illetve ahogy elkezd épülni az izom a hátsó végtagokon, és lesz izomérzete, magabiztosabban fog úszni.
Talán a legkönnyebben ezt a folyamatot úgy tudjuk elképzelni, mint amikor a kisgyermek elkezd úszni tanulni a segítő elemekkel, és teljes pánikban úszik a medence végéhez, majd amikor a mozgáselemek rutinná és mindennapossá vállnak, könnyedén, stressz nélkül úszik.
Visszajelzésekből azt a hírt kaptuk, hogy Ámor már megpróbál lábra állni, de sajnos még nem tudja megtartani magát.

Sikerült pontosítanunk a betegség keletkezésének körülményeit. Ámor a Gyömrői Árvácska menhely lakója. Egészségesen került az intézménybe, nagyon izgága bájos kutyus. Arról híres, hogy fénykorában kerítéseket mászott, ugrott, nagy szökő hírében állt,
majd egy reggel az Árvácska dolgozói bénult állapotban találtak rá. Ahogyan korábbi leírásunkból kiderült, a hátágyéki gerincsérüléseknél lehet traumatikus ok – valamilyen sérülés, baleset – a héttérben, vagy pedig hátágyéki porckorongsérv, ami egyre valószínűbb a történet alapján. Amennyiben az előtünetek nem feltűnőek, akkor a gazdi észre sem veszi, csak amikor bekövetkezik a bénulás. Nagyon sok olyan esetről hallani, hogy reggel bénult állapotban találtak rá kutyájukra. Ezért is fontos, hogy a gazdik ismerjék a tüneteket, hiszen ennél a betegségnél az idő súlyozó tényező. Korábbi ismertetőmben részletes leírást találtok a betegség tüneteiről. Ámor esetében, úgy tűnik még 48 órán belül sikerült elvégezni a műtétet, azért használom az úgy tűnik megfogalmazást, mert pontosan nem lehet tudni, hogy mikor állt be az állapot.
Hosszas regenerációra van szüksége, az állatorvosi kezeléseken kívül fizioterápia, hidroterápia, akupunktúra is szükséges. Ezek együttes alkalmazása javítja az esélyeket, és gyorsítja a gyógyulást.

Ámor kapott egy saját méretre szabott “kerekes széket”, amivel tud közlekedni, ám télire át kellett költöznie a Tordas Zooba, ahol könnyebben tud mozogni a kocsival.
A Kutyológiás lányok (Eszter és Gizi) jelentkeztek vele a programba, és szorgosan hozzák heti kétszer a fiatalurat, hogy mire valaki beleszeret, négy lábon állva tudjon bemutatkozni.
A Gyömrői Árvácskákról, a Tordas Zoo-ról és a Kutyológiás lányok munkájáról külön rovatokban olvashattok majd.

 

Ámor Blogja: http://amorkutya.blogspot.hu/