GyIK

Mi a különbség a medencében való úszás és a vízalatti futópad között?

A medencében való úszás egy tehermentesített környezetet teremt a kutyának, ami a súlyt az izületekről levéve csökkenti a fájdalmat és elősegíti a mozgást. A medence remek lehetőséget nyújt a természetes járás elősegítésére. A vízalatti futópadban a víz szintje állítható, így kontrollálhatjuk a megfelelő és pontos terhelést. A terhelés növelhető, ahogy a kutya állapota javul. A futópad sebessége szintén állítható aszerint, hogy a végtagok megfelelő mozgását elérjük. A megfelelő tartás és végtagmozgás elengedhetetlen azoknak a kutyáknak, akik újra tanulnak járni egy gerinc probléma után.

Miért szükséges elmennem állatorvoshoz, ha tudom, hogy mi baja a kutyámnak?

Bár a legtöbb esetben egy bizonyos probléma miatt, vagy csak sportolás céljából akarják úsztatni a gazdik kutyáikat, de rengeteg megbújó betegség vagy állapot is jelen lehet, amik befolyásolhatják a kezelés menetét. Korábbi sérülés, szív problémák, korábbi sérülések és hasonlók amiket mi nem tudunk és nem is akarunk diagnosztizálni, vagy talán észre sem vesszük őket, csak ha már késő. Ezért szükséges egy szakember véleménye.

Nem kevés a maximum 20 perc? Más kutyáját tovább úsztatták mint az enyémet ugyanazért a pénzért. Máshol fél órát úsztatják.

Egy perc munka a vízben nagyjából egy mérföldnek, azaz 1,6 km gyaloglásnak felel meg. Minden kutyának más és más a terhelhetősége, így NEM LEHET pontos időtartamot előre meghatározni, hogy mennyi a szükséges. 20 percnél többet azok a kutyák sem úszhatnak, akik erejük teljében vannak és versenyszerűen sportolnak. Ha túleröltetjük a kutya izomzatát, többet ártunk vele mint amennyit segítünk.

Az én kutyám tud úszni, miért kell akkor a mentőmellény?

Minden kutya tud úszni, legfeljebb még nem tud róla és ezért fél a víztől, de ezen túl lehet őket lendíteni. A mellény fő célja, hogy könnyítse a vízen való fenn maradást, így kedvencünk nem az „életben maradásért“ küzd, hanem az úszásra koncentrál, valamint a hidroterapeuta könnyebben tudja irányítani őt a vízben.

Ha a kutyám szeret úszni, és az állatorvos is azt javasolta hogy járjunk hidroterápiára akkor kihagyható a konzultáció?

A konzultáció minden esetben kötelező. Ha az állatorvos nem tanácsolja az úsztatást akkor nekünk nem is áll módunkban kezelni a kutyát, hiszen az orvosnak sokkal nagyobb a tudása e téren mint nekünk, így jobban rálátnak a dolgokra. A konzultáció lényege, hogy megismerjük a kutyust testközelből, megtudjuk hogyan szokott viselkedni és mire hogyan reagál. Bár nagyon sok kutya szeret úszni, a mellény hordása esetleg zavarhatja az elején, amitől másképp viselkedik majd a vízben. Az ilyen és ehhez hasonló dolgokra vagyunk kíváncsiak a konzultáción.

Mennyire vegyszerezitek a vizet? Lehet baja tőle a kutyámnak?

A víz minőségét naponta háromszor ellenőrizzük és állítjuk hogy a legideálisabb legyen. Hiszen nem csak azt szeretnénk elkerülni, hogy a kutyusok rosszul érezzék magukat a medencében, de a hidroterapeuta is egész nap a vízben van, így neki sem tenne jót a rossz vegyszerezés. Amennyiben mégis allergiás reakció lépne fel a kutyán, akkor sajnos a kezelésekkel fel kell hagynunk.

A kutyám még sosem úszott, biztos minden rendben lesz vele?

Nagyon sok kutya nem élte még át az úszás örömét. Arra törekszünk, hogy velük a vízhezszoktatások alkalmával elfogadtassuk és megszerettessük a kezeléseket, hogy később játékként fogják fel a kezeléseket. Így könnyítve meg a gyógyulás folyamatát.

Azt olvastam, hogy minden kutya szeret úszni, legfeljebb csak még nem tud róla. Igaz ez?

Sajnos nem. Rengeteg kutya van, aki nem hogy nem szeret úszni, de egyenesen retteg és sokk közeli állapotba kerül, ha vízzel érintkezik, esetleg még bele is tesszük egy medencébe. Ezekben az esetekben fizioterápiát javaslunk, ahol Bencze-Kovács Ágnes (a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság oszlopos tagja) a szárazföldön, nyugodt környezetben kezeli a kutyát, hiszen ha a kutya az egész kezelést végig rettegi, akkor nem hogy nem segítünk, de tovább ártunk neki, a betegsége mellé még lelki traumát is okozhatunk. Célunk nem a kutya vízbeeröltetése, hanem a felgyógyulása.

Ha jó időben a szabadban úsztatom, akkor azzal is ugyanezt a hatást érhetem el?

Nem. A szabad vizek ritkán melegszenek fel a kellő hőfokra (28-30 fok), hogy ugyanazokat a hatásokat érhessük el vele mint egy hidroterápiás kezelés során a fűtött medencében. Ezen kívül a vízben előfordulhatnak áramlatok, amik veszélyesek lehetnek, valamint az iszapos partszakaszok megnehezíthetik a ki- és bejutást, ami szintén nem kedvez egy sérült, esetleg artrózisos kutyának.

Miben különbözik a hidroterápiás kezelés a szabadban való úsztatástól?

Rettentő fontos a víz megfelelő hőfoka a terápia alatt, különösen, ha a kutya artrózisos vagy bármilyen izületi gondja van. A hidegvízben való úsztatás során lassul a vérkeringés. A “hideg” izomzat megkeményedik és begörcsölhet, ezzel további problémákat okozva.
Az úszás alatti folyamatos megfigyelés elengedhetetlen, hiszen a túlzásba vitt úszás, valamint a végtagok nem megfelelő mozgása tovább ronthatja a már meglévő problémákat. A szabadban ezen kívül meg van az esélye a víz fertőzöttségének ami szintén veszélyeztetheti a kutya egészségét. Medencénkben a vízet a megfelelő hőfokra fűtjük, minőségét naponta többször ellenőrizzük, hogy kutyája mindig biztonságban legyen.

Van alsó ill felső korhatár?

Nem, nincs korhatár, idősebb kutyáknál a kezelés időtartamát és a pihenők számát a kutyus terhelhetőségéhez igazítjuk. Fiatal, még növésben lévő kutyáknál nagyon jó edző gyakorlat lehet az úszás, gyakran sokkal jobb, mint egy hosszabb túra, mely leterhelheti az izületeket (ellentétben az úszásnál a vízben nincs súly terhelés) . Viszont figyelni kell, hiszen bár nagyon energikusak, de az állóképességük kicsi és lazák az izületeik, így rövid, kontrollált “edzést” tartunk számukra, mellyek során folyamatosan építjük fel az izomzatot és erőnlétüket.

Úszhatok a kutyámmal?

A gazdikat nem engedjük be a medencébe higiéniai és egyéb okokból, valamint a kutyák figyelmét is elterelheti. A medence széléről kényelmes székekben nézhetik a „pancsolást“.

A kutyám nem fáradt el, miért nem úsztatják tovább?

Rengeteg esetben a kutya izomzata előbb fárad el, minthogy a lendületük elfogyna. Célunk, hogy a gyógyulásukat segítsük, nem pedig hogy összeesésig fárasszuk őket, vagy minél gyorsabban lerendezzünk egy kezelést, hogy jöhessen a következő, így ha a terapeuta úgy dönt, hogy annyi elég mára, akkor arra jó oka van.

Mi történik, ha a kutyám rosszul lesz a vízben?

A terapeuta képzéséhez hozzátartozott az elsősegély nyújtás is, így ha baj történne, akkor tudja mi a teendő, de ilyen esetekben mindenképpen állatorvoshoz visszük a kutyust vagy kihívjuk sajátunkat.

Milyen gyakran hozhatom kezelésre a kutyámat?

Hasonlóan mint az embereknél a konditerembe járás, a legideálisabb a heti 3 alkalom, a heti 2 is megfelelő, de heti egy alkalomnál kevesebbszer (kéthetente vagy még ritkábban) nincs értelme, mert így javulást nem nagyon lehet vele elérni.

Vigyek saját törölközőt a kutyámnak?

Megkérünk minden gazdit, hogy hozzanak kutyusuknak törülközőt, mivel érzékeny lehet a különböző mosóporokra és mosószerekre a kutyák bőre.